Hye guys
Asslamualaikum..
Moga sihat selalu yer..
Harini aja nak bercerita cara nak buat
"Lempeng kelapa @ nyok / Pek Nga ( Tempek kat belanga)"
Dekat kampung aku, kami panggil " Lempeng Nyok"
Dekat tempat lain dorang panggil "Lempeng kelapa @ Pek Nga"
Kenapa Pek Nga?? aku tak tahu..
Ok bahan-bahannya..
2 Cawan tepung gandum
2 Sudu makan tepung ubi
2 Cawan kelapa parut
Secubit garam
Sebiji telur
Gula secukup rasa
Sedikit air
2 Sudu makan tepung ubi
2 Cawan kelapa parut
Secubit garam
Sebiji telur
Gula secukup rasa
Sedikit air
Campurkan semua acuan diatas dalam satu mangkuk seperti dalam gambar
Kacau rata2..
Note: Jangan letak air terlalu banyak
Aja letak mentega, ganti minyak, dan buat kuali (terpulang klu nak buat kat kuali leper) |
Macam ni la letak, bagi lebar2 dlam kuali |
Ratakan acuan macam ni dalam kuali |
Alhamdulillah da jadi lempeng kelapa |
No comments:
Post a Comment